Spirituele reis Siwa in Egypte

Egypte is een heerlijk, uitzonderlijk en bijzonder land. De geschiedenis is zo ontzettend rijk en vol mysteries. Het is een land waar we graag in reizen met telkens andere bestemmingen. We organiseren een reis naar Luxor, Aswan en Abydos en nieuw in ontwikkeling is de reis naar Siwa. 

 

Siwa

Siwa is een oaseplaatsje in de Libische woestijn en ligt ten westen van de Nijl in Egypte. Siwa dankt haar bestaan aan de waterdragende laag onder de woestijn. Het is fossiel water stamt uit de laatste ijstijd toen de Sahara voor een groot deel een vruchtbaar gebied met aanzienlijke regenval was.Het water werd en wordt via bronnen gewonnen en heeft altijd gezorgd voor overvloed en rijke oogst. Het is meer dan voelbaar in de oaseplaats en ook in de woestijn lijkt het alsof je in water loopt. Heel bijzonder. Op onze eerste reis naar dit prachtige gebied hebben we verbindingen kunnen maken met de enorme rijke overvloed van het water in de bronnen, in het zand en in de zoute zee. We willen je er graag deelgenoot van maken. 

 

Naast de overweldigende natuur zijn er ook veel andere rijkdommen te ervaren. De oases in de Siwawoestijn waren 5000 jaar geleden al bewoond door vooral Berbers. Er werd al lang handel gedreven diep Afrika in. Door de komst van de dromedaris (waarschijnlijk in de Perzische tijd) werd de handel in wijn, dadels en olijfolie flink uitgebreid. In de kringen van de rijke wijnhandelaren ontstond een uitgebreide verering van de god Bes. Een beschermgod in de vorm van een dwerg met de eigenschappen van een leeuw. Beschermer van zwangere vrouwen en mensen in nood. Ook de god van vreugde, plezier, muziek, dans, humor en seksualiteit. Een god die balans tussen mannelijke en vrouwelijke aspecten, tussen actie en ontspanning uitdraagt. Kortom een plaats om in balans te komen en vanuit diepe stilte en afstemming in stroming te komen.

 

Reisbeschrijving

De reis is nog in ontwikkeling. Zeker is dat we een paar dagen in het dorpje Siwa verblijven. Ook reizen we door de woestijn en verblijven we er een aantal nachten. Het is heel bijzonder om het water te voelen terwijl je op het zand van de woestijn loopt. 

 

Mogelijke programma onderdelen zijn een bezoek aan de vesting Shali, gebouwd uit gedroogde klei rond 1200. Door hevige regens en stormen in de voorbije eeuwen takelt deze vesting af als gevolg van het wegspoelen van de klei.

Midden in de Siwa-oase staat de tempel van het orakel. Volgens de overlevering vroeg Alexander de Grote hier aan de god Amonde bevestiging dat hij de zoon was van Zeus, wat door het orakel werd bevestigd. Sindsdien liet hij zich op munten afbeelden met twee ramshoorns (symbolen van Amon). IN de tempel bevindt zich een heiligdom gewijd aan Amon. De tempel van Umm Ubayd is eveneens gewijd aan Amon, en was verbonden met de tempel van het orakel door een processieweg. Hij werd gebouwd door farao Nectanebo II (30e dynastie). 

 

We brengen zeker een bezoek aan de bronnen van het gebied. Een van de baden is de Bron van de Zon. Het is een bekende bron in de Siwa en volgens de legende zou Cleopatra hier hebben gebaad. Er zijn echter andere bronnen, die minstens zo prachtig zijn en door hun onbekendheid bijzonder. 

 

Ook bezoeken we met zekerheid de prachtige Dodenberg Jabal-al-Mawta bevinden zich verschillende graven uit zowel de oud-Egyptische als de Grieks-Romeinse periode. De tombe van Niperpathot 'Hij die behoort tot het huis van Thot' is de grootste van deze begraafplaats. Rode hiërogliefen op de wanden leren dat deze tombe ouder is dan de 26e dynastie en dat Osiris en Hathor er werden vereerd. De tombe van de krokodil bestaat uit drie vertrekken en werd ontdekt in 1940. Ze dateert uit de late Ptolemeïsche of vroeg-Romeinse periode; verering van Sobek, de krokodil-god. De tombe van Mesu-Isis dateert uit de Romeinse periode. Ze bevat afbeeldingen van cobra's.

De tombe van Si-Amun 'De man van Amon' is de mooiste van de oasen van de westelijke woestijn, ontdekt in 1940. Ze bevat afbeeldingen van het Egyptische pantheon, waaronder een voortreffelijke schildering van de godin Noet staande naast een wilde of Egyptische vijgenboom.

Gabal-al-Mawta

 

Tocht door de woestijn

We reizen een paar dagen en nachten door de prachtige woestijn. Het is de Great sandsea desert en ze dankt haar naam uiteraard aan de aquifers (de waterlagen). Deze woestijn bevat prachtige energetische plekken, plaatsen van drijfzand en kleine oases waarin je buiten tijd en ruimte reist. We reizen onder begeleiding van Berbers over hoge bergen en dito dalen en langs drijfzand om ook weer veilig thuis te komen. 

De praktische zaken

Deze reis staat gepland voor november 2019. De reis start en eindigt in Caïro. We reizen vervolgens  per bus en jeeps naar de diverse krachtplaatsen. Je verblijft in hotels op basis van meerpersoonskamers op basis van logies en ontbijt. Lunch en diner nuttigen we onderweg. Het menu is vegetarisch. We nuttigen geen vlees, vis en alcohol tijdens de reis in verband met de energetisch belemmering ervan.

 

Reissom: € wordt nog bekend gemaakt 

 

Zou je met ons willen meereizen, geef dan alvast je interesse aan, dan houden we je per mail op de hoogte van de vorderingen.